oud zwitsers huis

Werken met hout.

Hout is een prachtig materiaal. Honderden houtsoorten met honderden toepassingen.

Grond, water, zonlicht, een zaadje en tijd is ongeveer het enige wat je nodig hebt om de grondstof voor vele bouwwerken te laten groeien.

Hout heeft enorm veel voordelen! Het is duurzaam, goed voor het milieu (tijdens het groeiproces is het immers een onderdeel van de natuur) en het gaat bij juiste toepassingen vrijwel voor eeuwig mee. Een goede houten tafel gaat honderden jaren mee en houten huizen kunnen wel 1000 jaar of ouder worden.

Werking van hout:

Uitgewerkt hout bestaat niet, al is het 100 jaar oud het zal altijd blijven reageren op vocht. Wist u dat hout niet reageert op temperatuur maar alleen op vocht? Een leuk feit als je weet dat staal juist alleen reageert op temperatuursverschillen. Nogal belangrijke feiten waarmee rekening gehouden moeten worden tijdens het ontwerpproces.

denneappel

Links droge dennenappels, rechts vochtige dennenappels
Een dennenappel is een van de beste voorbeelden van de reactie van “hout” op vocht.

Bij vocht sluit de dennenappel en bij droogte gaat hij open staan, zie http://www.science-sparks.com/2012/08/13/pine-cone-weather-station/ voor een leuke uitleg.

Hout reageert eigenlijk hetzelfde, het zwelt op bij vocht en krimpt bij droogte, het vreemde is dat hout enkel in de breedte en niet in de lengte krimpt (deze krimp is te verwaarlozen) een tafel kan dus in de zomer 2 bij 1 meter zijn en in de winter 2 meter bij 99 centimeter, er wordt een vuistregel van 1% krimp aangehouden bij massief hout. Hoezo is de tafel dan smaller in de winter? Omdat als reactie op de vrieskou het vocht uit de lucht verdwijnt. Dat is ook de reden dat u van die droge lippen of handen krijgt: vocht tekort. Het is dan ook zaak om met een houten vloer of houten meubels het vochtniveau in huis op peil te houden met een verdamper of bakken water op de verwarming. Fijner voor het hout maar ook zeker voor u als bewoner.

Bij Samosa werken we met alle houtsoorten, van meubelhout dat al jaren in droog loodsen ligt en van meubelkwaliteit is tot vers gezaagd eiken constructiehout wat we toepassen in buitentoepassingen.

Hieronder staan enkele afbeeldingen die een beeld geven van de eigenschappen die hout hebben:

stronk krimp

Bij deze stronk is duidelijk een krimpscheur te zien. De kern van de boom is hard krimpt relatief weinig. De buitenkant (oa het spinthout) krimpt harder en bevat meer vocht. Op een gegeven moment krimpt de buitenkant harder dan de kern en het hout komt onder spanning te staan. De enige mogelijkheid is openbarsten wat in meerdere of mindere mate in elke stam voorkomt.

krimp in eiken

In deze stam vers gezaagd eiken zijn krimpscheuren ontstaan. Deze scheuren komen vrijwel altijd voor als eiken wordt gebruikt als constructiehout. Constructiehout is vers gezaagd en wordt “direct” gemonteerd. De scheuren beïnvloeden de sterkte van het hout wel maar als de constructie volgens de NEN normen is ontworpen is daar rekening mee gehouden. Samosa werkt altijd volgens de NEN Normen die van toepassing zijn en laat zijn berekeningen door een onafhankelijk constructeurs bureau keuren.

directional shrinkage

In dit voorbeeld kunt u goed zien welke vervormingen optreden bij planken die uit verschillende plekken uit een stam komen.

 

Al met al is hout een prachtig product maar heeft het een gebruiksaanwijzing. Met de juiste gereedschappen en materialen ontstaan prachtige producten die generaties meegaan en dat het is het leuke van mijn werk:
Op dit moment spelen kinderen in Afrika op onze speeltuinen, vieren mensen hun verjaardag aan onze tafels, genieten mensen op door ons gebouwde terrassen van de laatste zonnestralen en ga zo maar door. Als je eenmaal iets gebouwd hebt en je bouwt het goed dan genieten mensen daar jaren van.