Spatbril ter bescherming.

02-04-2020: De tekorten in de zorg zijn voorbij en we zijn gestopt met het maken van de brillen, het was immers een noodoplossing voor wanneer er geen medische brillen beschikbaar waren. De overgebleven brillen zijn gedoneerd aan het Rode kruis. We willen graag iedereen die heeft geholpen enorm bedanken!


Via het Radboud UMC hebben we gehoord dat de spatbrillen opraken. Onze branche (interieurbouw) ligt stil. We kunnen thuis gaan zitten of proberen te helpen door een (wegwerp) spatbril te maken.

De bril is gemaakt van plexiglas (acrylaat). Het plexiglas is in een vorm gebogen, zodat deze zoveel mogelijk aansluit op het gezicht. Middels een elastiek wordt de bril op het hoofd gehouden.

De brillen maken we in onze werkplaats in Nijmegen. Dit betekent dat de lijnen kort zijn en we snel kunnen schakelen. Mocht de nood aan de man zijn dan kunnen we er 100 per uur maken met materialen die we op voorraad hebben of snel in huis kunnen hebben.

Wat belangrijk is om te weten, is dat de brillen niet gekeurd zijn voor medische toepassingen. Wat we wel kunnen zeggen is dat Plexiglas 100% vloeistof dicht is en schoon te maken is.

Dus, mocht je ze nergens meer volgens de officiële kanalen kunnen krijgen dan kunnen we dit alternatief snel voor je maken.


  • Update 20-3-2020. Vanuit het Meander MC hebben we feedback gekregen, de neus van de brillen frezen we voortaan rond zodat deze beter aansluiten. Dit voorkomt beschadigingen van de maskers. Daarnaast leveren we plakschuim mee dat je als gebruiker kunt plakken op de plek waar de bril je gezicht raakt. Dit zal niet voor iedereen nodig zijn maar dit kan het draaggemak wel vergroten.
  • Update 21-2-2020. OLVG Amsterdam heeft de eerste dozen met brillen ontvangen. Mundozorg Nijmegen is ook voorzien.
  • Update 22-2-2020. Voor brildragers hebben we een rechte variant van de bril. De andere bril (met een knik in de voorkant) past helaas niet over een normale bril. Onderaan deze pagina staat een foto van deze bril.
  • FAQ: we krijgen vragen over hoe comfortabel de bril is: De spatbril weegt heel weinig. Het elastiek hoeft dus niet strak te zitten om hem goed op te houden. We hebben hem in de werkplaats enkele uren gedragen en wij hebben er weinig last van. Mail anders even en dan sturen we er een naar je op!

Heb je de bril al in gebruik en heb je een tip voor ons? We horen het graag.

We kunnen brillen maken die over normale brillen passen. Het enige verschil is dat de knik die bij de neus zit niet gemaakt wordt.

Hoe je de brillen zelf kunt maken: