Nesling doeken bij Samosa op de beurs

Nesling schaduwdoeken – update 2018: Uit ons assortiment.

Update 2018: Ondertussen zijn we gestopt met het leveren van Nesling doeken, dit omdat de focus van ons bedrijf zich verplaatst heeft. Dit artikel is dus nog enkel voor tips en advies bij de installatie van de schaduwdoeken. We kunnen ze niet meer aan u leveren.

Nesling levert prachtige schaduw en regen doeken voor een zeer nette prijs, het monteren bepaald echter het definitieve uiterlijk en daarbij zijn de volgende vuistregels belangrijk:

  • Vorm
  • Locatie van de montagepunten
  • Hoogte van de montagepunten
  • Sterkte van de montagepunten
  • Afstand tussen montagepunten en doek.
  • Opspan mogelijkheden

Hieronder zal ik de bovenstaande punten uitleggen:

Vorm:

Welke vorm past het beste bij uw locatie? Dat is natuurlijk een kwestie van smaak en de benodigde schaduw maar er zijn ook punten die mensen vaak over het hoofd zien. Als u de 4 punten van een theedoek pakt dan heeft u een vrij aardige voorstelling van het vierkante doek. Door de hoogtes te variëren kunt u zien welke vormen u kunt maken met uw doek. Een vierkant doek heeft als voordeel dat u organische vormen kunt maken door 2 punten hoog en 2 punten laag te monteren zoals op onderstaande afbeelding, dit zorgt voor een slank geheel:

Een driehoekig doek zal ALTIJD vlak blijven, het is dus niet mogelijk om die mooie gebogen lijnen te maken, natuurlijk is het voordeel van een driehoekig doek weer terug te vinden in de vorm, bij weinig ruimte kunt u 2 zijdes aan de gevel bevestigen en is 1 paal of boom in uw tuin voldoende om het doek op te spannen zoals u op onderstaande afbeelding kunt zien:

nesling samosa utrecht 2

Locatie van de montagepunten:

Het beste kunt u het doek opspannen met dezelfde hoeken tussen de spanlijn en het doek, hierdoor komen beide randen van het doek onder dezelfde spanning te staan en omdat een afbeelding meer zegt dan 1000 woorden hieronder de ideale hoeken aangegeven met zwarte lijnen.

doek opspannen

De krachten worden zo netjes verdeeld waardoor er geen spanningsverschillen ontstaan die kunnen zorgen voor lijnen of slap hangende randen.

Hoogte van de montagepunten:

Door te “spelen” met de hoogte van de montagepunten kunt u snel verschillende uitstralingen bereiken. Op de CAD tekening (de computer afbeelding hieronder) zijn de doeken bij de gevel op dezelfde hoogte gemonteerd. In de praktijk op de foto die daar onder staat ziet u dat de doeken onder op verschillende hoogtes bevestigd zijn. Dit geeft een speels effect maar is ook nuttig: door het doek naar de zon te kantelen krijgt u meer schaduw.

nesling samosa ontwerp op maat cad

nesling samosa utrecht 1

Sterkte van de montagepunten

Wij gebruiken altijd een prefab gestorte betonnen voet en aluminium huls als anker. Dit is eenvoudig te plaatsen en direct erg sterk, een groot voordeel is de bescherming van de paal op de plek waar hij het gevoeligst is, namelijk bij de grond. De paal kan in de winter verwijdert worden waardoor hij droog opgeslagen kan worden, ook dit komt de levensduur ten goede.

Het is erg belangrijk dat de huls aan de onderkant (ondergronds) open is zodat regenwater in de grond kan trekken, anders staat de paal altijd in het water en dit is zeker niet goed voor de levensduur.

paal aluminium voorbeeld

 Afstand tussen de montagepunten en het doek

Probeer deze afstand zo kort mogelijk te maken, hierdoor heeft het doek bij wind minder vrijheid om te wapperen. Hoe dichter het doek bij een vast punt zit hoe steviger het is, lees daarom het volgende onderdeel ook even, dit is een handige truc om de afstand te minimaliseren.

Houd natuurlijk wel rekening met de rek die in het doek zit, niks is lastiger als het uitgraven van de palen om ze een halve meter naar achter te zetten.

Opspanmogelijkheden

Nesling levert standaard RVS draadspanners van zeer goede kwaliteit, het nadeel van deze spanners is wel dat ze slechts een beperkt bereik hebben (van ongeveer 15 centimeter) en dat als ze eenmaal helemaal ingedraaid zijn het lastig is om alles weer te verstellen.

kabelspanner

De standaard spanner van Nesling.
Een gebruiksvriendelijke oplossing is het gebruik van spanbanden, deze zijn eenvoudiger bij te spannen en het monteren van het doek wordt zo een peulenschil. De ene haak plaatst u in het oog van uw schaduw of regen doek en het andere oog plaatst u aan het oog in de paal of op uw gevel. U spant het doek op en werkt de spanband netjes af op de juiste lengte. Als u hiervoor RVS ratels en zwarte band voor gebruikt eindigt u met een professioneel uiterlijk. Het is mooier om een eindeloze band dubbel te slaan waardoor u geen haken nodig heeft, dit geeft net een mooiere afwerking. De onderstaande afbeelding is slechts een voorbeeld om u een beeld te geven van een mogelijke oplossing.

spanband zwart

Hopelijk heeft u iets aan mijn uitleg gehad en veel plezier met uw schaduw of regen doek!

fleurig samosa ontwerp op maat 7 nesling tarp